marți, 28 iunie 2011

Rusalii

La 50 de zile dupa Pasti se petrece slujba de Duminica Mare,numita in popor si Rusalii.Numita si "sarbatoarea saptamanilor", in Vechiul Testament Rusaliile a fost o sarbatoare agricola de bucurie, in care se oferea parga din roadele pamantului.De aceasta sarbatoare apartin o sumedenie de obiceiuri, credinte si rituri religioase populare.In mitologia romaneasca, Rusaliile – cuvant provenit din latinescul "rosalia" (sarbatoarea trandafirilor) – sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Imparat. In "Description Moldaviae", Dimitrie Cantemir numea Ielele "nimfe ale aerului, indragostite cel mai des de tinerii mai frumosi". 

Ce se aude din popor .

“Voi, ielelor, maiestrelor,

Dusmane oamenilor,
Stapanele vantului,
Ce prin vazduh zburati
Pe iarba calcati
Si pe valuri inecati.”
Cam asa descrie Vasile Alecssandri descrie acste nimfe.

Una din cele mai importante sarbatori arhaice la romani a fost Rosalia, sarbatoarea rozelor; floarea ce reprezinta primavara dar totodata si caracterul trecator al frumusetii si vietii. Ea era dedicata trandafirilor si cultului mortilor. La daco-romani, apoi la romani, Rosalia s-a transformat intr-un ciclu de 9 zile denumite rusalii.  Rusaliile au fost personificate la romani ca niste zane tinere, frumose, zane ale padurilor sau apelor, puse pe sotii sau razbunatoare, denumite Iele.
Pretutindeni s-a cultivat traditia acestor personaje, in mitologia greaca erau cunoscute ca niste fapturi feminine, supranaturale, zeitati ale naturii numite Nimfe (in traducere – femei tinere). Cel mai ades ele erau considerate binevoitoare, aventuriere si foarte iubarete (de aici si termenul mediacal – nimfomana).
Povestile despre Iele difera de la zona la zona .. se spune ca daca le privesti in ochi orbesti, sau daca le raspunzi cand te striga ramai fara glas, altii spun ca numai barbatii au de suferit din cauza lor, acestea fermecandu-i cu dansul si fumusetea lor pentru ai atrage in cercul lor si ai slutii.  Ca si provenineta a Ielelor sunt la fel d emulte variante in legendele populare romanesti. Unii zic ca ar fii suflete de femei care au fost vrajite si nu-si mai gasesc linistea, intr- alta versiune ele sunt ficele lui Rusalim-imparat si traiesc in paduri sau campii. Acestea urasc crestinii, pentru ca acestia ca supusi ai tatalui lor, au trecut la crestinism. Se mai spune ca Ielele au fost 3 fete ale lui Alexandru Machedon (Catrina, Zaina si Marina). Ielele sunt fete frumoase transformate in babe urate, sau niste babe urate transformate in fete frumoase, in fata unor greseli fata de Fartat sau Nefartat, care le-a blestemat sa-si schimbe infatisarea drept pedeapsa, pana or chibzuii ei sa le uite. De aici si firea lor capricioasa.

Superstitii legate de Rusalii:
- daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor
- nu este bine sa te scalzi, caci esti in pericol de inec
- nu este bine sa calatoresti departe de casa
- nu se lucreaza nimic, nici imprejurul casei, nici la camp
- usturoiul si pelinul purtat de Rusalii trebuie tinut in casa pana la urmatoarele Rusalii (astfel esti ferit de farmece si necazuri un an intreg)
- de la Duminica Rusaliilor, timp de 9 saptamani, nu se mai culeg ierburi de leac

Datini si obiceiuri:
- fetele impletesc cununite din spice de grau si flori de camp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea casatoriilor
- se duc la biserica frunze de nuc au crengi de tei pentru a fi sfintite, dupa care se pun la streasina casei sau la icoane pentru ca au puteri vindecatoare
- se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa

-de Rusalii fintinele sunt curatite doar de baieti-barbati,iar primul baiat care scoate apa din fintina trebuie neaparat sa fie cu ochi albastri.Dupa ce a fost scoasa apa,fintina este sfintita cu agheasma si la temelia fintinei se pune sare deasemenea sfintita.Apa care va izvori in aceasta fintina va fi cristalina ca ochii feciorului.
- apa sfintita la slujba din aceasta zi are aceleasi proprietati cu agheasma de la Boboteaza
- exista si obiceiul numit "udatul nevestelor"; conform traditiei se spune ca numai femeile care vor fi udate vor fi sanatoase tot anul si vor si mai frumoase